Wine & Degustacion test ciderů 2021

22.4. 2022 | SMVC
Wine & Degustacion test ciderů 2021

V létě loňského roku byla naše cider komunita oslovena vinařskou redakcí časopisu Wine & Degustacion, která se rozhodla otestovat i české řemeslné cidery. Vážíme si této aktivity, zejména, když degustační komise byla složená z mlsný vinných jazyků, tedy profesionálních sommeliérů.

V časopise WINE & Degustation sledují velmi pozorně všechny trendy v oblasti vína, destilátů, nápojů a gastronomie obecně. A protože jedním z výrazných trendů posledních několika let je určitě stoupající obliba ciderů, a to především těch tuzemských, připravili vůbec poprvé speciální test určený výhradně těmto nápojům.

Kdo se zúčastnil a jak to dopadlo? ​

Do užšího výběru se dostal vizovický A. K. Cider, brněnská Cidérka, jihočeský Cider talk, českofrancouzská Cidrerie Kliment, Cidre99 z Roštína, “staronový” MAD Apple a už léty prověřený Tátův Sad z Líšnice. Mezi naše české cidery se zatoulal i jeden cider ze Švédska - Brannland Cider, ale to mělo zřejmě svůj účel. A nutno říci, že hodnocení bylo překvapivě vyvážené a rovnou okořeněné o doporučení, co si k našim ciderů uvařit dobrého k obědu či večeři.

Výsledky testu  a hodnocení Wine & Degustacion:

„Test ukázal, že zajímavé cidery lze najít napříč všemi kategoriemi, ale našla se i řada zklamání. V kategorii suchých cider se bohužel některým výrobcům nepodařilo vytvořit harmonický produkt a některé cidery působily až příliš kysele s absencí ovocné složky v chuti. Velmi příjemně naopak překvapila kategorie ciderů s vyšším zbytkovým cukrem, které byly šťavnaté a harmonické, se skvělou kombinací cukru a kyselin. Potvrdilo se také, že i větší výrobci umí vyrobit prvotřídní čistě vyrobený produkt hodný uznání. Zejména cidery na předních příčkách pak určitě stojí za vaši pozornost a mohou být zajímavým zpestřením letních měsících.“